IVANJICA PROMOVIŠE PROJEKAT O-DVA-JA-MO

3. Jul 2023.

16. maja predstavnici lokalne samouprave i javnog komunalnog preduzeća Ivanjica“ pridružili su se eko ambasadorima projekta „O-DVA-JA-MO“ u centru Ivanjice da podsete građane na značaj ovog projekta za lokalnu zajednicu, sumiraju rezultate i saslušaju mišljenja sugrađana o kvalitetu usluge upravljanja otpadom. Ivanjica je jedna od osam opština u regionu Duboko u kojoj je ovaj projekat počeo da se sprovodi 2022. godine.

Kroz ovaj projekat Ivanjica je dobila jedno novo vozilo od 16m3 za sakupljanje i odvoženje suvog otpada, 3015 plavih kanti i 34 plava kontejnera za papir, plastiku i metal, i 50 žutih kontejnera za staklo.


Prema rečima Jovane Radonjić, koordinatora projekta u Ivanjici, građani su se aktivno odazvali Projektu i svi koji su do sada dobili plavu kantu uspešno odvajaju otpad. Nastavlja se sa raspodelom kanti u centralnim delovima grada kako bi se obuhvatila cela planirana teritorija Ivanjice.

Naročito je važno što su se ovom projektu kao i promociji odazvali mladi sugrađani, volonteri ivanjičke gimnazije koji su aktivno delili flajere i u razgovoru sa građanima objašnjavali koliko je važno očuvanje životne sredine.

Projekat „O-DVA-JA-MO” sprovodi se u 17 opština u Srbiji uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, Evropske unije i Ambasade Švedske. je recikliranje dela otpada koji se stvara u domaćinstvima, kako bi se na taj način smanjile količine koje završavaju na deponijama, i povećala stopa reciklaže u ovim opštinama na 15%.


Program upravljanja otpadom u Srbiji 2022-2031, koji je Vlada Srbije usvojila kao deo pristupanja EU, ima za cilj unapređenje sistema upravljanja komunalnim otpadom kroz povećanu stopu reciklaže, smanjeno odlaganje biorazgradivog otpada na deponijama i smanjeno odlaganje otpada na nehigijenskim deponijama.

Brzo i lako sad odvaja svako!