RADIONICA O RECIKLAŽI U GIMNAZIJI U ŠIDU

3. Jul 2023.

30. maja u dvorištu Gimnazije „Sava Šumanović” u Šidu održana je radionica o reciklaži u okviru Projekta odvajanja kućnog otpada „O-DVA-JA-MO”, koji Opština Šid i Javno komunalno preduzeće „Standard” Šid sprovodi u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine.


Direktorka JKP-a Standard“ Šid, Milenka Subić pozdravila je sve prisutne i iznela detalje o učešću ove opštine u projektu „„Ovo je jedan u nizu događaja koje pravimo, prvi događaj smo imali kada smo dobili i kamion i opremu iz ovog projekta i krenuli sa sprovođenjem, sledeći događaji se tiču informisanje naših sugrađana o značaju odvajanja i reciklaži. Zahvaljujemo se gimnaziji i ovim mladim ljudima koji su shvatili ovaj problem i koji u svojim školskim eko sekcijama i radom na prezentacijama rade i na podizanju svesti sugrađana.“


Učenici gimnazije, inače članovi ekološke sekcije, pripremili su prezentaciju na temu reciklaže i pozvali i ostale sugrađane da se više posvete reciklaži i očuvanju životne sredine lokalne zajednice. Nakon radionice mnogi učenici su učestvovali i u kratkom kvizu o poznavanju Evropske unije a neki su osvojili i prigodne nagrade.

Projekat „O-DVA-JA-MO” sprovodi se u 17 opština u Srbiji uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, Evropske unije i Ambasade Švedske. je recikliranje dela otpada koji se stvara u domaćinstvima, kako bi se na taj način smanjile količine koje završavaju na deponijama, i povećala stopa reciklaže u ovim opštinama na 15%.


Program upravljanja otpadom u Srbiji 2022-2031, koji je Vlada Srbije usvojila kao deo pristupanja EU, ima za cilj unapređenje sistema upravljanja komunalnim otpadom kroz povećanu stopu reciklaže, smanjeno odlaganje biorazgradivog otpada na deponijama i smanjeno odlaganje otpada na nehigijenskim deponijama.

Brzo i lako sad odvaja svako!