PROJEKAT O-DVA-JA-MO U PUNOM JEKU U REGIONU PANČEVO

11. Jul 2023.

19. juna, u dvorištu Doma omladine u Pančevu po drugi put je promovisan Projekat odvajanja kućnog otpada „O-DVA-JA-MO“. U promociji su učestvovala deca iz nekoliko vrtića i osnovnih i srednjih škola u Pančevu, koja su sa svojim vaspitačicama, učiteljima i nastavnicima osmislila svoje nastupe.

Odvajanje otpada u domaćinstvima za Pančevo će značiti uspostavljanje sistema upravljanja otpadom koji podrazumeva odvojeno sakupljanje i transport komunalnog otpada, koji će se deponovati na deponiji, i ambalaže koja će se upućivati u reciklažu.


Predškolci iz Predškolske ustanove „Dečja radost“ i đaci iz osnovnih škola „Branko Radičević“ i „Jovan Jovanović Zmaj“, Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Mara Mandić“ i Muzičke škole „Jovan Bandur“ prikazala su svoja stvaralačka umeća na izložbi i na bini. Publika se zabavljala uz pesme Hora „Vokal Kids“, revije „reciklažnih“ frizura i mode, plesne tačke, takmičenja i izložbu radova od sekundarnih sirovina. Promociji u Pančevu prisustvovali su predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, gospodin Džon Glejzbruk, programski menadžer EISP2 projekta, gospodin Antoan Avinjon, programski menadžer za životnu sredinu i klimatske promene Delegacije EU u Srbiji, gospođa Zdenka Miljković, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva i Mišo Marković, direktor JKP-a „Higijena“ Pančevo.


Projekat odvajanja kućnog otpada realizuje se u Pančevu kao jednom od četiri regiona upravljanja otpadom u Srbiji, gde se organizuje primarna separacija otpada u okviru programa za donatorska sredstva IPA 2017 – Instrumenti za pretpristupnu pomoć Evropske komisije i EISP2 (Program podrške razvoju politika i ljudskih kapaciteta za razvoj zaštite životne sredine u Srbiji), koji je podržala Vlada Švedske.

Kroz projekat je realizovana i nabavka kamiona za odvoz otpada i 5077 plavih kanti i 93 plava kontejnera za sakupljanje reciklabilnog materijala – papira, plastike i metala. Deo plavih kanti za „suvu“ frakciju (ambalažni otpad) podeljen je u kompletu sa zelenim posudama za „mokri“, mešoviti kućni otpad i radnici „Higijene“ će ih prazniti pomoću novih autosmećara. Domaćinstva koja uz plave kante nisu dobila prateće zelene za mešoviti, „mokri“ (kućni) otpad, dobiće ih naknadno i o tome će biti obavešteni.

Džon Glejzbruk, programski menadžer EISP2 projekta, istakao je da se doprinos Programa podrške razvoju politika i ljudskih kapaciteta za razvoj zaštite životne sredine u Srbiji ogleda u tehničkoj potpori Gradu Pančevu i Ministarstvu zaštite životne sredine u aktivnostima iz tog domena.

„U toku meseca maja, više od sedamsto šezdeset tona sekundarnih sirovina, koje se upućuju u reciklažu, sakupljeno je u ukupno sedamnaest gradova koji su deo ovog projekta. Ta cifra je svakog meseca veća jer se građani Srbije sve više zalažu. Suština je da se poveća reciklaža i da se smanje troškovi, što je trenutni zadatak stanovništva, a deca za nama će dokazati u kojoj meri je to održivo.“


Antoan Avinjon, programski menadžer za životnu sredinu i klimatske promene Delegacije EU u Srbiji, izdvojio je promenu koju ovaj projekat donosi – ona se ogleda u smanjenju količina ambalažnog otpada na deponijama, te pospešivanju ekonomije i očuvanju prirode.

„Ovaj projekat je veoma važan za Evropsku uniju jer se praksa koja se njime ističe podrazumeva u svim njenim gradovima. Zadovoljni smo što se prenosi na Pančevo i ostale delove Srbije, kao i kako se projekat odvija, a ono čemu stremimo je razvrstavanje otpada u svakom domaćinstvu.“

Zdenka Miljković, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva, opisala je uspeh projekta kroz poboljšanje uslova za upravljanje komunalnim otpadom, u skladu sa standardima EU i srpskim zakonodavstvom.

 „Razvojem i implementacijom infrastrukture za primarnu separaciju otpada unapređujemo preduslove za zaštitu životne sredine. Sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Kraljevinom Švedskom ulazimo u novi projekat Uvođenja tretmana zelenog otpada u pet regiona. Reč je o kompostiranju u domaćinstvima, kao i o odvojenom sakupljanju i kompostiranju zelenog otpada u gradovima i opštinama. Ovim i narednim projektima, svi zajedno nastavljamo da čuvamo svoju okolinu.“


Mišo Marković, direktor JKP-a „Higijena“ Pančevo rekao je da je u planu obuhvatanje celog Pančeva istim sistemom upravljanja otpadom, posredstvom niza projekata koji predstoje.

„Cilj ovog projekta je da se sa trenutne stope odvajanja ambalažnog otpada koji se upućuje u reciklažu, a ona iznosi dva procenta u Srbiji, pomaknemo do petnaest odsto, u naredne dve godine, s obzirom na to da je rezultat u EU 48 %. Time doprinosimo reciklaži i štednji prostora ne deponijama, kao i smanjenju ugljeničkog otiska u Srbiji – prevencijom oslobađanja štetnih gasova, s efektom staklene bašte. Edukacijom koju, kao preduzeće, sprovodimo, obuhvatamo i najmlađe sugrađane da bismo promenili društvene navike u vezi sa odlaganjem otpada.“

Projekat „O-DVA-JA-MO” sprovodi se u 17 opština u Srbiji uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, Evropske unije i Ambasade Švedske. je recikliranje dela otpada koji se stvara u domaćinstvima, kako bi se na taj način smanjile količine koje završavaju na deponijama, i povećala stopa reciklaže u ovim opštinama na 15%.


Program upravljanja otpadom u Srbiji 2022-2031, koji je Vlada Srbije usvojila kao deo pristupanja EU, ima za cilj unapređenje sistema upravljanja komunalnim otpadom kroz povećanu stopu reciklaže, smanjeno odlaganje biorazgradivog otpada na deponijama i smanjeno odlaganje otpada na nehigijenskim deponijama.

Brzo i lako sad odvaja svako!