NASTAVLJA SE PODELA OPREME ZA PRIMARNU SEPARACIJU OTPADA NA TERITORIJI GRADA UŽICA

11. Jul 2023.

Od početka realizacije projekta Odvajamo u Gradskoj opštini Sevojno prikupljeno je 4,56 tona primarno selektovanog otpada iz kanti, izneto je na promociji Projekta odvajanja kućnog otpada u Užicu 15. Juna 2023. godine.

Primarna separacija otpada za grad Užice veoma je važna tema, kojoj već nekoliko godina unazad pristupamo veoma ozbiljno, kako kroz naše strateške planove i odluke, tako i realizacijom brojnih projekata”, istakao je Dragoljub Stojadinović  zamenik gradonačelnice Užica, obraćajući se na događaju posvećenom promociji projekta “Odvajamo”, čija realizacija je otpočela u martu mesecu.

Prema njegovim rečima, donacija od 540 hiljada evra u vidu opreme i vozila, za grad je veoma vredna, ali su daleko vredniji benefiti koje imati nakon uspostavljanja sistema primarne separacije otpada u više od 5 hiljada domaćinstava.

Naši sugrađani dobiće mogućnost da poput građana širom Evrope odpad odlažu na jasno definisan način i time u velikoj meri i sami budu odgovorni za očuvanje životne sredine. Sa druge strane naša komunalna preduzeća uspostaviće održiv sistem upravljanja otpadom, a na telu deponije završavaće veoma male količine otpada, koji ne podleže procesu reciklaže ili dalje prerade. Zbog toga i kao i pre nekoliko meseci kada smo građanima Užica poslali veoma važnu poruku iz Gradske opštine Sevojno, i danas želimo da ih pozovemo da se uključe u realizaciju ovog, za sve nas, značajnog projekta.”

Kroz ovaj projekat, Užice je dobilo dva vozila za sakupljanje i transport otpada, 5 350 kanti, 570 kontejnera za suvi otpad i 124 kontejnera za staklo. JKP Bioktoš” kao nosilac aktivnosti uključilo se sopstvenim sredstvima za nabavku crnih kanti za mokri otpad i deo opreme već je podeljen. Prema rečima direktora tog preduzeća Aleksandra Popovića podeljeno je po 636 plavih i crnih kanti, 162 kontejnera za selektovan otpad i 32 kontejnera za staklo i prve količine selektovanog otpada već su upućene na deponiju “Duboko”.

Odvajanje otpada zapravo je nemerljiv doprinos našoj zajednici i društvu i naš cilj jeste pravilno selektovanje otpada, konstantno povećanje količine recikliranja u cilju zdravije životne sredine za nas i generacije koje dolaze. Ovim projektom pokriven je veći deo domćinstava u Sevojnu i nastavljamo u delu Užica gde smo stali kod prethodnog projekta. Prve kante će dobiti ona domaćinstva koja su do sada imala problem sa odlaganjem otpada i onde gde možemo prići sa našim vozilima i opremom. Edukacija građana je konstantna i na tome ćemo raditi i dalje.”

Primarna selekcija doprineće pre svega smanjenju količina otpada koje ne podležu procesu reciklaže i dalje prerade a samim tim i očuvanju životne sredine i tela deponije Regionalnog centra Duboko”, o čemu je govorila Tanja Knežević.


Ono što je bitno plava kanta kada dođe u Duboko” nakon odvajanja reciklabilnih sirovina sa komercijalnom vrednošću koje mogu ići na dalju reciklažu ostaje frakcija koja ide u cementnu industriju za proizvodnju energije. Takođe nama Užičanima najbolji motiv za odvajanje otpada treba da bude to što je Regionalni centar za upravljanje otpadom na našoj teritoriji, plava kanta se iskoristi 100 odsto i ništa se ne deponuje, čime čuvamo našu deponiju, njen vek i životnu sredinu. Ja bih se zahvalila Užičanima koji učestvuju u projektu a one koje imaju nedoumice da dođu u Edukativni centar JKPDuboko” obiđu deponiju razgovaraju sa nama i shvate koliki je zapravo značaj ovog projekta”.


Projekat „O-DVA-JA-MO” sprovodi se u 17 opština u Srbiji uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, Evropske unije i Ambasade Švedske. je recikliranje dela otpada koji se stvara u domaćinstvima, kako bi se na taj način smanjile količine koje završavaju na deponijama, i povećala stopa reciklaže u ovim opštinama na 15%.

Program upravljanja otpadom u Srbiji 2022-2031, koji je Vlada Srbije usvojila kao deo pristupanja EU, ima za cilj unapređenje sistema upravljanja komunalnim otpadom kroz povećanu stopu reciklaže, smanjeno odlaganje biorazgradivog otpada na deponijama i smanjeno odlaganje otpada na nehigijenskim deponijama.

Brzo i lako sad odvaja svako!