PROJEKAT O-DVA-JA-MO PONOVO PROMOVISAN U ŠAPCU

3. Jul 2023.

29. maja  organizovana je još jedna promocija projekta odvajanja kućnog otpada na gradskom trgu u Šapcu. U prezentaciji učestvovali su najmlađi sugrađani.

Učenici prvog, drugog i trećeg razreda Osnovne škole „Laza K. Lazarević“ nadmetali su se u štafetnim igrama, a učenici odeljenja I-3, Osnovne škole „Janko Veselinović“ predstavili su svoje radove. Realizovana je i eko radionica najmlađih osnovaca kao vid edukacije o prednostima odvajanja, reciklaži i očuvanju životne sredine.


Na drugačiji način dajemo doprinos projektu kroz radionicu preoblikovanja sekundarnih sirovina u upotrebne predemete. Smatram da sa edukacijom o značaju zaštite životne sredine treba početi od najranijeg uzrasta pojasnila je učiteljica iz OŠ „Janko Veselinović“ Ljubica Simić.

Kako su istakli iz JKP „Stari grad“ do sada je da podeljeno 5300 kanti za separaciju otpada i podela Želimo da se zahvalimo građanima na odgovornosti, razumevanju značaja odvajanja otpada. Ovo je veoma značajan projekat za Šabac kao grad i sve nas, te bih zamolio sve sugrađane koji nisu preuzeli kante da nas kontaktiraju kako bi ih preuzeli. Mogu doći u prostorije JKP „Stari grad“ u Dalmatinskoj ulici svakog radnog dana od 8 do 14 časova – rekao je izvršni direktor JKP „Stari grad“ Nikola Begović.


Projekat „O-DVA-JA-MO” sprovodi se u 17 opština u Srbiji uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, Evropske unije i Ambasade Švedske. je recikliranje dela otpada koji se stvara u domaćinstvima, kako bi se na taj način smanjile količine koje završavaju na deponijama, i povećala stopa reciklaže u ovim opštinama na 15%.

Program upravljanja otpadom u Srbiji 2022-2031, koji je Vlada Srbije usvojila kao deo pristupanja EU, ima za cilj unapređenje sistema upravljanja komunalnim otpadom kroz povećanu stopu reciklaže, smanjeno odlaganje biorazgradivog otpada na deponijama i smanjeno odlaganje otpada na nehigijenskim deponijama.


Brzo i lako sad odvaja svako!