PRIMARNA SEPARACIJA POKRENUTA U POŽEGI

8. Maj 2023.

20. aprila na Trgu Slobode u Požegi svečano je pokrenuta implementacija Projekta odvajanja kućnog otpada koji se sprovodi u 17 opština u Srbiji, a čiji cilj je recikliranje dela otpada koji se stvara u domaćinstvima, kako bi se na taj način smanjile količine koje završavaju na deponijama, i povećala stopa reciklaže u ovim opštinama na 15%.

Projekat „O-DVA-JA-MO” sprovodi se uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije uz pomoć Evropske unije i Ambasade Švedske. Projektom se obezbeđuje stručnost i oprema za lokalne vlasti u cilju projektovanja i unapređenje sistema za odvajanje otpada na mestu nastanka.


Investicijom Evropske unije i Vlade Republike Srbije obezbeđeno je 26 vozila za transport reciklažnog otpada, više od 90.000 kontejnera i kanti i kampanja informisanja javnosti.

Evropska unija finansirala je ovaj projekat sa 6 miliona evra, a srpske nacionalne i lokalne vlasti učestvuju u projektu sa investicijom od 1.8 miliona evra. Tehničku podršku pružila je Ambasada Švedske kako bi podržala nacionalne vlasti i svih 17 lokalnih samouprava u uspešnom uvođenju projekta odvajanja kućnog otpada. Lokalne samouprave i javna komunalna preduzeća su u potpunosti nadležni za pružanje novih usluga.

Požega je kroz ovaj projekat dobila novo vozilo 20m3 za sakupljanje otpada, 38 kontejnera i 1200 kanti za suvi reciklabilni otpad. Promociji projekta su prisustvovali zvaničnici lokalne samouprave kao i predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine i ambasade Švedske. Ceremonijalnim ubacivanjem plastičnih flaša, kartona i limenki u kante i kontejnere obeležen je zvaničan početak sprovođenja ovog projekta a zvaničnicima su se u tome pridružili i najmlađi sugrađani Požege i eko ambasadori.

Prisutnima se najpre obratio pomoćnik ministra gospodin Dušan Čarkić koji je predstavio Projekat objasnio zašto je odvajanje kućnog otpada važno za Požegu ali i za celu Srbiju.

Projekat O-DVA-JA-MO se realizuje u 17 opština u 4 regoina i cilj nam je da na mestu nastanka otpada vršimo primarnu separaciju kako bismo što manje otpada dopremali na deponije a što više otpada koristili kao reciklažni materijal. Ovo je pilog projekat i to je samo jedna od mera koje Ministarstvo životne sredine sprovodi na polju zaštite životne sredine. Pored ovoga, zajedno sa kolegama iz opštine Požega radimo na sanaciji postojeće deponij, radimo na izgradnji transfer stanice i radimo na zameni kotlova u individualnim domaćinstvima,” istakao je gospodiin Čarkić.


Karin Mekdonald, šefica sektora za saradnju i razvoj ambasade Švedske govorila je o tome kako godinama unazad Švedska i Evropska unija pomažu Srbiji da uvede promene u oblasti životne sredine i upravljanja otpadom.

Ovaj projekat O-DVA-JA-MO otpočeo je prošle godine i pomaže individualnim domaćinstvima i malim preduzećima da uvedu aktivnosti reciklaže. U samo četiri meseca ovaj projekat omogućio je prikupljanje više od 1000 tona reciklabilnog materijala a vasa opština doprinela je ovom impresivnom rezultatu. Danas lansiramo ovaj projekat O-DVA-JA-MO u vašoj opštini, ali ovaj događaj nije važan samo za ovaj dan, reciklažu treba obavljati svakog dana i odgovornost je na svakom pojedincu da uloži svoj trud kako bi projekat uspešno bio realizovan,” podvukla je gospođa Mekdonald.

Predstavnici lokalne samouprave i JKP-a pozvali su građane da nastave sa odvajanjem otpada i čuvanjem životne sredine u lokalnoj zajednici i izrazili nadu da će ovaj projekat dati pozitivne rezultate i promeniti svest građana o pravilnom selektovanju otpada.


Program upravljanja otpadom u Srbiji 2022-2031, koji je Vlada Srbije usvojila kao deo pristupanja EU, ima za cilj unapređenje sistema upravljanja komunalnim otpadom kroz povećanu stopu reciklaže, smanjeno odlaganje biorazgradivog otpada na deponijama i smanjeno odlaganje otpada na nehigijenskim deponijama.