Pirotski region obeležio Evropsku zelenu nedelju

3. Jul 2023.

U sklopu ovogodišnje Evropske zelene nedelje, 6. juna na platou Regionalne deponije Pirot, verovatno najsevremenijem postrojenju ovog tipa u Srbiji, obeležena je ova važna manifestacija, uz prisustvo predstavnika sve četiri opštine koje sprovode Projekat odvajanja kućnog otpada , kao i učenika osnovnih i srednjih škola Pirotskog okruga. Organizovan je edukativni oblizak deponije kako bi se promovisao prioritet očuvanja zdrave životne sredine i selekcija otpada.


Direktor Regionalne deponije Pirot Nebojša Ivanov, uz podsećanje da je Grad Pirot lider kada je reč o stremljenjima ka očuvanju zdrave životne sredine putem sistema za primarnu i sekundarnu selekciju otpada, koji su već zaživeli, kazao je da je cilj ove promocije ukazivanje na jedini prihvatljiv način tretmana otpadom, kako se to radi u Evropskoj uniji.

"Evropska unija je lider u upravljanju otpadom u svetu, i ima najsloženiju zakonsku regulativu koja reguliše ovu oblast, a Pirot je lider u upravljanju otpadom na teritoriji Srbije imajući u vidu realizaciju velikog broja projekata iz ove oblasti,” poručio je direktor Ivanov.


Predsednika Gradske skupštine Pirot Milena Dimitrijević kazala je na otvaranju ove svečanosti da je cilj da se predstave rezultati brojnih projekata koji su pokrenuti u Pirotu.

Primarna selekcija otpada u Pirotu je lepo zaživela, naši sugrađani su prihvatili tu novinu i o tome svedoče podaci o količini otpada koji se na ovaj način tretira. Rezultati su takvi da kazuju da smo i po tome najbolji u Srbiji,” kazala je predsednica Dimitrijević.

Bojan Pešić, načelnik odeljenja za urbanizam grada Pirota rekao je da mu je naročito drago što može da poželi dobrošlicu najmlađim sugrađanima pirotskog okruga koji su sada u prilici da vide i da se upoznaju sa radom ovog kompleksa Regionalne deponije Pirot.

„Ovo je kompleks koji počev od 2006. godine predstavlja deo projekata koji finansira Evropska unija, sve što ovde vidite finansirano je od strane Ministarstva zaštite životne sredine, grada Pirota i naročito od strane Evropske unije,“ dodao je Bojan Pešić.

U ovaj projekat su uključene pored Pirota još tri opštine ovog okruga – Babušnica, Dimitrovgrad i Bela Palanka.


Projekat „O-DVA-JA-MO” sprovodi se u 17 opština u Srbiji uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, Evropske unije i Ambasade Švedske. Cilj projekta je recikliranje dela otpada koji se stvara u domaćinstvima, kako bi se na taj način smanjile količine koje završavaju na deponijama, i povećala stopa reciklaže u ovim opštinama na 15%.


Program upravljanja otpadom u Srbiji 2022-2031, koji je Vlada Srbije usvojila kao deo pristupanja EU, ima za cilj unapređenje sistema upravljanja komunalnim otpadom kroz povećanu stopu reciklaže, smanjeno odlaganje biorazgradivog otpada na deponijama i smanjeno odlaganje otpada na nehigijenskim deponijama.

Brzo i lako sad odvaja svako!