ČAČAK SVE USPEŠNIJI U SPROVOĐENJU PROJEKTA O-DVA-JA-MO

9. Maj 2023.

Na gradskom trgu ispred Kulturnog centra u Čačku 28. aprila održana je još jedna promocija Projekta odvajanja kućnog otpada kojoj su prisustvovali predstavnici ambasade Švedske, Ministarstva zaštite životne sredine i Delegacije Evropske unije.

Projekat „O-DVA-JA-MO” sprovodi se u 17 opština u Srbiji je recikliranje dela otpada koji se stvara u domaćinstvima, kako bi se na taj način smanjile količine koje završavaju na deponijama, i povećala stopa reciklaže u ovim opštinama na 15%.


Kroz ovaj projekat grad Čačak, koji pripada regionu Duboko, dobio je dobila tri nova vozila za sakupljanje i odvoženje suvog otpada, 15164 plave kante i 392 plava kontejnera za papir, plastiku i metal, i 248 žutih kontejnera za staklo.

Gradonačelnik Milun Todorović istakao je važnost ovog projekta za grad Čačak i sve građane i zahvalio se svim partnerima na projektu na njihovoj podršci. „Zajedno uz naše partnere prepoznali smo od kakve je važnosti  da  građani pravilno  odvajaju otpad na mestu nastanka, kako bi stvorili novu vrednost. „Odvajamo“ je sa 950.000 evra podržala EU i Ambasada Švedske, 840.000 evra je donacija, a nešto manje od 110.000 učešće Grada Čačka. Pre svega, treba napomenuti da nam je u okviru ovoga veoma važna edukacija dece, koja su i danas ovde sa nama, a koja će u budućnosti kroz svoje aktivnosti, edukovati nove generacije da na mestu nastanka selektuju otpad. Rezultati ovog projekta su više nego evidentni. Od 33.000 tona otpada, koliko grad Čačak godišnje uputi ka deponiji „Duboko“, u januaru ove godine je selektovano oko 27 tona, u februaru oko 114 tona, a u martu već oko 176 tona,“ naglasio je Todorović.


Ida Roterverd, prvi sekretar ambasade Švedske naglasila je da njena ambasada u oblasti zaštite životne sredine podržava veliki broj projekata i inicijativa koje su važne za dobar kvalitet života u Srbiji, kao što je upravljanje otpadom, prerada voda, upravljanje kvalitetom vazduha, regulisanje industrijskog zagađenja… Ona je, kao i gradonačelnik Todorović, naglasila da će uskoro početi i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, što je od velike važnosti za Čačak.

Pomoćnik ministra zaštite životne sredine Dušan Čarkić zahvalio se Gradu Čačku, ali prevashodno građanima, ističući da bez njihove podrške i učešća, realizacija projekta ne bi bila moguća.

“Ideja nam je da kroz pilot projekat vršimo primarnu separaciju otpada na mestu njegovog nastanka. U tom cilju za Čačak je obezbeđeno tri moderna kamiona za odnošenje smeća, više od 15.000 kanti i oko 600 kontejnera. Realizovaćemo još projekata koji će se ticati zaštite životne sredine, pre svega, to je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, radimo na sanaciji postojeće deponije, ali u planu su i mnogi drugi projekti,” istakao je Čarkić.


Antoan Avinjon, programski menadžer za životnu sredinu i borbu protiv klimatskih promena pri Delegaciji EU u Srbiji naglasio je da Evropska unija pomaže 17 opština u Srbiji u realizaciji veoma ambicioznog projekta odvajanja otpada.

“Počeli smo 2017. godine, a sada imamo svu opremu i možemo da počnemo sa odvajanjem otpada.  Moja poruka za Čačane je da nastave sa separacijom otpada, da odvajamo otpad maksimalno kako bi što manje završilo na deponijama. To pomaže da smanjimo troškove koje imamo zbog zagađenja i troškove samih deponija. To stvara i nova radna mesta, a ta stvar je veoma važna,” rekao je Avinjon.


Svi prisutni su ceremonijalnim ubacivanjem plastičnih boca i limenki u plave kante simbolično ukazali na značaj odvajanja otpada u Čačku, a učenici OŠ „Milica Pavlović“ priredili su svim prisutnima igrokaz na temu zaštite životne sredine.


Program upravljanja otpadom u Srbiji 2022-2031, koji je Vlada Srbije usvojila kao deo pristupanja EU, ima za cilj unapređenje sistema upravljanja komunalnim otpadom kroz povećanu stopu reciklaže, smanjeno odlaganje biorazgradivog otpada na deponijama i smanjeno odlaganje otpada na nehigijenskim deponijama.